Albergínies farcides de bolonyesa vegetal
L’albergínia conté: vitamina A (en forma de betacarotè), vitamina C, vitamines B9, potassi i calci. Els efectes positius del consum de l’albergínia són diversos: Estimuladora de la funció del fetge i la vesícula, sempre que es cuini de manera senzilla i sense fregir, pot ajudar a afavorir les bones digestions perquè té un efecte estimulador de la funció del fetge. A més, les substàncies que li donen el sabor amarg tenen un efecte colagog, és a dir, estimulen el buidat de la vesícula biliar. La vesícula emmagatzema la bilis del fetge i està a punt per abocar-la sobre l’intestí prim amb l’objectiu d’afavorir la digestió dels greixos. Conté potents antioxidants que ens ajuden a prevenir l’envelliment, el risc cardiovascular i les malalties degeneratives: l’albergínia conté nivells elevats d’àcid clorogènic, un dels antioxidants més potents que produeixen les plantes per protegir-se de les infeccions. També s’han identificat antocianines (flavonoides), uns pigments de color morat amb propietats molt antioxidants i que es troben a la pell de l’hortalissa. Aquestes substàncies sembla ser que tenen un efecte protector demostrat contra les malalties cardiovasculars, les degeneratives i el càncer.
L’efecte negatiu més destacable de l’albergínia és a causa del seu contingut en solanina: és molt adequat restringir el consum de solanàcies (patates, tomàquets, albergínies i pebrots) en cas de tenir inflamació a les articulacions o problemes d’ossos. La raó és que aquesta substància extreu el calci dels ossos i l’acumula en forma de cristalls, cosa que contribueix encara més a la descalcificació i inflamació.
INGREDIENTS
- 2 albergínies
- 3 grans d'all
- 2 làmines de formatge
- 70 g d'api en trossos
- 150 g de carbassa o pastanaga
- 200 g de ceba a quarts
- Albahaca ( fresca si pot ser )
- 25 g d'oli
- 1 cullerada de tomàquet concentrat o quetchup
- 450 g de tomàquet a trossos en conserva
- 1 fulla de llorer
- Sal
- Pebre
- Nou moscada
PROCEDIMENT
- Preescalfem el forn a 200 ºC
- Tallem longitudinalment les ALBERGÍNIES i les hi fem talls entrecreuats a la polpa on incrustarem làmines d'all. Les posem al forn 30 min, després de 15 minuts les girem i les deixem 15 minuts més.
- De mentre preparem la BOLONYESA que pot servir també per altres receptes com per exemple per acompanyar pasta. Posem l'api, la carbassa, la ceba i l'albahaca al vas de la thermomix i triturem 5 seg / vel 7.
- Baixem les restes de les parets, afegim l'oli i programem 5 min / 100 ºC / vel 1
- Afegim el tomàquet concentrat i el tomàquet trossejat o triturat, el llorer, la sal i les espècies. Programem 30 min / varoma / invertit / vel cullera.
- Buidem les albergínies i reservem les pells. Barregem la polpa i els alls amb la salsa bolonyesa i amb aquesta massa farcim de nou les albergínies. Posem el formatge a trossos sobre les albergínies i gratinem.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada