Paté d'albergínia
El sèsam és la llavor molt rica en àcids grassos poliinsaturats i en lecitina. La lecitina la trobem a les membranes cel·lulars i a la bilis, on compleix la funció d’emulsionar els greixos. Les llavors de sèsam contenen un 20% de proteïnes d’alt valor biològic, formades per 15 aminoàcids, en especial, metionina i triptòfan, que és un precursor de la melatonina i de la serotonina i un bon regulador del sistema nerviós. Ens assegura una bona quantitat d’antioxidants i de minerals com el fòsfor, el ferro i, molt especialment, magnesi i calci. El sèsam també té coure, zinc, potassi i sodi. També tiamina (B1), riboflavina (B2) i vitamina E (alfa-tocoferol)
INGREDIENTS
- 2 albergínies
- 3 grans d'all
- 250 g de cigrons bullits ( mig pot rentat i escorregut )
- 60 g de sèsam torrat
- El suc de 1/2 llimona
- 30 g d'oli d'oliva verge
- 1/4 de got d'aigua
- 1/2 culleradeta de sal
- Comí, pebre vermell
PREPARACIÓ
- Encenem el forn a 200 ºC per coure les albergínies i les preparem tallant-les per la meitat, fem uns talls creuats a la polpa i hi incrustem làmines d'alls tallats. Les disposem a la safata del forn amb paper antiadherent.
- Quan el forn té la temperatura posem les albergínies 15 minuts i les girem per que es facin pels dos costats, 15 minuts més.
- Després de 30 minuts les reservem embolicades en paper de plata fins que es refredin una mica. Extraiem la polpa amb els alls torrats en ella i la reservem.
- Mentre es fan les albergínies triturem el sèsam a la thermomix 10 seg / vel 5 - 10 fins a obtenir una pols de sèsam. ( el fet d'estar triturat ens facilita aprofitar les seves propietats nutricionals)
- Afegim la polpa d'albergínia cuita amb els alls, cigrons fins a tenir 600 g de massa, l'oli, el suc de llimona, la sal, comí al gust i l'aigua necessària per tenir una textura d'hummus espès ( com un paté suau). Triturem 30 seg / vel 5 - 10 abaixem les restes del vas i tornem a programar 30 seg / vel 5 - 10
- Servim en una font decorant amb pebre vermell i un rajolí d'oli. Podem acompanyar amb torrades de cereals sense gluten, tortes de blat de moro, o per fer-ho més lleuger amb bastonets de pastanaga i/o api.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada