Bròquil romanesco amb velouté d'avellanes gratinat

El bròquil –i tota la família de les crucíferes o cols– contenen indols i altres substàncies amb un efecte anticancerigen reconegut. L’indol-3-carb és una substància que sembla que té un efecte beneficiós a l’hora de fer front al càncer de mama, ja que neutralitza les formes d’estrògens que poden desencadenar el tumor. S’han anat publicant nombrosos estudis que demostren els diferents mecanismes d’acció de les substàncies d’aquesta família de verdures en la prevenció del càncer.
El bròquil conté una llista de compostos antioxidants que ens ajuden a eliminar els radicals lliures, unes partícules nocives que són la causa de diferents processos d’envelliment de l’organisme: La luteïna i zeaxantina, que ens ajuden a reduir el colesterolEls bioflavonoides que actuen conjuntament amb la vitamina C i ens poden ajudar a lluitar contra els refredats i la gripLa clorofil·la que té propietats antiinflamatòries, antibactericides, i cicatritzantsSOD, que protegeix les cèl·lules sanes de l’atac dels radicals lliures.

INGREDIENTS

  • 1 bròquil romanesco 
  • 800 ml de brou de la cocció
  • 1 grapat d'avellanes 
  • 1 gra d'all
  • 1 cullerada d'oli d'oliva verge
  • 30 g de mantega
  • 80 g de farina de blat de moro precuinada ( o altre tipus de farina)
  • Sal, pebre i nou moscada
  • Formatge per gratinar ( hem posat tendre i blau barrejat )

 PREPARACIÓ

  1. Coem el romanesco al vapor. Reservem el brou de la cocció per fer la velouté i posem el bròquil a una font per anar al forn. Preescalfem el forn a 200ºC
  2. Posem al vas de la thermomix una cullerada d'oli i la mantega i programem 1 min / 100 ºC / vel 2
  3. Afegim l'all i la meitat de les avellanes i piquem 3 seg / vel 5 i després torrem 3 min / 100ºC / vel cullera
  4. Afegim la farina i programem 2 min / 100 ºC / vel 1
  5. Acabat el temps afegim el brou calent, la sal, el pebre i la nou moscada i programem 8 min / 100ºC / vel 4 ( ho podem posar fins a 8 minuts més i deixar evaporar a vel varoma si no ha adquirit la textura esperada en funció del tipus de farina que emprem)
  6. Cobrim el romanesco amb la salsa velouté, disposem avellanes i formatge per damunt i posem al forn 20 min a 200ºC o fins que estigui daurat. 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Espinacs amb patates a la catalana

Cols de Brussel·les al forn

Llenties estofades amb arròs