Col amb carbassa

Una fantàstica convinació de dues verdures essencials: La col és rica en alanina, que intervé en la producció d’anticossos;  arginina, que repara els teixits i construeix el múscul; vitamina C –més que les taronges—; cistina, que estimula el funcionament hormonal; i àcid fòlic, essencial per al desenvolupament del fetus. També té àcid glutamínic, que millora les condiciones mentals, leucina, essencial per al creixement infantil;  niacina, que intervé en el metabolisme dels greixos, prevé la hipertensió i redueix el colesterol; tirosina, essencial per al cervell i contra la depressió, el bon funcionament de la glàndula pituitaria i de la tiroides. Les fulles externes de la col presenten una concentració important de vitamina E i contenen més calci que les fulles internes. També aporta brom, alumini, bari, fluor , magnesi, fòsfor i sofre.
La carbassa conté moltes vitamines A i C, i quantitats elevades de vitamines E, B1, B2, B3 i B6. És rica en potassi, calci, magnesi, ferro, cobalt, bor i zinc. També conté folats, betacarotens i diversos àcids, com el linoleic, l’aspàrtic, l’oleic i el palmític i alguns aminoàcids. 

INGREDIENTS

  • 30 g de fruits vermells assecats ( poden ser panses) 
  • 700 g de col
  • 2 grans d'all
  • 30 g d'oli d'oliva verge extra
  • 250 g de carbassa tallada a daus ( també està bo amb poma golden)
  • 150 g d'aigua
  • 1 culleradeta d'aigua
  • un pessic de pebre, nou moscada i curri
  • Un grapat d'ametlles per decorar ( poden ser pinyons)

PREPARACIÓ

  1.  Posem les fruites en remull amb aigua temperada 10 minuts.
  2. Partim la col en trossos de la mida d'un ou. Tallem en dues tandes 4 seg / vel 4 retirant a un bol.
  3. Sense rentar el vas, posem els alls tallats a làmines, l'oli, la carbassa i les fruites escorregudes. Programem 5 min / varoma / invertit / velocitat cullera.
  4. Quan acabi el temps programat afegim la meitat de la col, la sal i el pebre. Programem 15 min / varoma / invertit / vel cullera. Després de 5 minuts aturem un moment i afegim l'altra meitat de col i la resta d'espècies. Continuem fins al final de la cocció.
  5. Servim al plat amb unes poques ametlles al damunt. 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Espinacs amb patates a la catalana

Cols de Brussel·les al forn

Llenties estofades amb arròs