Crema de carbassa i/o carbassó

La carbassa conté moltes vitamines A i C, i quantitats elevades de vitamines E, B1, B2, B3 i B6. És rica en potassi, calci, magnesi, ferro, cobalt, bor i zinc. També conté folats, betacarotens i diversos àcids, com el linoleic, l’aspàrtic, l’oleic i el palmític i alguns aminoàcids. Resulta útil en casos d’èczemes, disenteria i edemes. També ajuda a regular l’equilibri del sucre en la sang i beneficia el pàncrees. Per a les persones amb tendència a fer mocs, en especial els nens, sobretot els que prenen llet de vaca, la carbassa ajuda a expectorarEn alguns casos, sembla que la carbassa ha produït lleugeres millores en quadres  d’asma. També és útil per per destruir els cucs intestinals, però la llavor de carbassa és molt més efectiva.
El carbassó conté vitamina C, B9 (àcid fòlic), provitamina A (betacarotè): és un pigment que l’organisme transforma en vitamina A que és necessària per tenir la retina i la pell sanes. Potassi i magnesi. Es tracta d’una hortalissa que té una digestió ràpida i fàcil sempre que es cuini de manera suau (al vapor, escaldada o fins i tot crua). Si la fregim o la coem a la brasa, a més d’eliminar-ne completament les vitamines hidrosolubles (la C i les del grup B), correm el risc de generar acrilamides, que són substàncies cancerígenes. Té propietats diürètiques: és un aliment ric en potassi i pobre en sodi que confereix una acció diürètica que afavoreix l’eliminació de l’excés de líquids de l’organisme. És beneficiós en cas d’hipertensió, hiperuricèmia, gota i càlculs renals, o en cas de retenció de líquids o oligúria (producció escassa d’orina). Conté luteïna, que té efectes beneficiosos per a la vista: aquesta substància és un tipus de pigment que hi ha a la retina, on té la funció principal de protegir les cèl·lules receptores de la llum de l’efecte oxidatiu que causa aquesta llum. Pot reduir el risc de cataractes i degeneració macular. Els mucílags de les llavors contenen fibra molt saludable: aquesta fibra suavitza i desinflama les mucoses de l’aparell digestiu i té nombrosos efectes beneficiosos: per una banda prevé o millora l’estrenyiment, per l’altra contribueix a reduir la taxa de colesterol a la sang i a controlar la glucèmia, i finalment té efectes prebiòtics que afavoreixen la flora intestinal.


INGREDIENTS

  • 1 ceba a trossos
  • Oli d'oliva verge
  • 600 g de carbassa pelada i a trossos o carbassó sense pelar a trossos
  • 1/2 got d'aigua
  • Sal i pebre al gust

PROCEDIMENT

  1. Posem la ceba amb l'oli i programem 7 min / 100ºC / vel 2
  2. Afegim la carbassa o el carbassó, un rajolí d'aigua i la sal i programem 20 min / 100ºC / vel 1
  3. Triturem 1 min / vel 7

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Espinacs amb patates a la catalana

Cols de Brussel·les al forn

Llenties estofades amb arròs