Paté d'albergínia

El sèsam és la llavor molt rica en àcids grassos poliinsaturats i en lecitina. La lecitina la trobem a les membranes cel·lulars i a la bilis, on compleix la funció d’emulsionar els greixos. Les llavors de sèsam contenen un 20% de proteïnes d’alt valor biològic, formades per 15 aminoàcids, en especial, metionina i triptòfan, que és un precursor de la melatonina i de la serotonina i un bon regulador del sistema nerviós. Ens assegura una bona quantitat d’antioxidants i de minerals com el fòsfor, el ferro i, molt especialment, magnesi i calci.  El sèsam també té coure, zinc, potassi i sodi. També tiamina (B1), riboflavina (B2) i vitamina E (alfa-tocoferol)

INGREDIENTS

  • 2 albergínies 
  • 3 grans d'all
  • 250 g de cigrons bullits ( mig pot rentat i escorregut )
  • 60 g de sèsam torrat
  • El suc de 1/2 llimona
  • 30 g d'oli d'oliva verge
  • 1/4 de got d'aigua
  • 1/2 culleradeta de sal
  • Comí, pebre vermell

PREPARACIÓ

  1. Encenem el forn a 200 ºC per coure les albergínies i les preparem tallant-les per la meitat, fem uns talls creuats a la polpa i hi incrustem làmines d'alls tallats. Les disposem a la safata del forn amb paper antiadherent.
  2. Quan el forn té la temperatura posem les albergínies 15 minuts i les girem per que es facin pels dos costats, 15 minuts més.
  3. Després de 30 minuts les reservem embolicades en paper de plata fins que es refredin una mica. Extraiem la polpa amb els alls torrats en ella i la reservem.
  4. Mentre es fan les albergínies triturem el sèsam a la thermomix 10 seg / vel 5 - 10 fins a obtenir una pols de sèsam. ( el fet d'estar triturat ens facilita aprofitar les seves propietats nutricionals)
  5. Afegim la polpa d'albergínia cuita amb els alls, cigrons fins a tenir 600 g de massa, l'oli, el suc de llimona, la sal, comí al gust i l'aigua necessària per tenir una textura d'hummus espès ( com un paté suau). Triturem 30 seg / vel 5 - 10  abaixem les restes del vas i tornem a programar 30 seg / vel 5 - 10
  6. Servim en una font decorant amb pebre vermell i un rajolí d'oli. Podem acompanyar amb torrades de cereals sense gluten, tortes de blat de moro, o per fer-ho més lleuger amb bastonets de pastanaga i/o api. 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Espinacs amb patates a la catalana

Cols de Brussel·les al forn

Llenties estofades amb arròs