Pastís d'ametlles i pastanaga

L’ametlla amaga dins seu la capacitat d’esdevenir un arbre, i per això el 50% del pes de l’ametlla són greixos, la majoria dels quals són àcids grassos monoinsaturats, en concret àcid oleic. Una dieta rica en aquest tipus de greixos –com és el cas de la mediterrània– té un efecte positiu sobre la regulació de contingut de colesterol i triglicèrids, els greixos considerats “perillosos” per a la salut de cor i artèries.
El 20% de l’ametlla és proteïna, una proporció similar a la de la carn; per aquesta raó les dietes vegetarianes es poden beneficiar del consum habitual d’aquesta fruita seca. A més, és una de les poques fonts vegetals que conté un aminoàcid essencial –l’arginina– imprescindible en l’etapa de creixement dels infants.
És la fruita seca amb la proporció més alta de fibra, tenen un contingut elevat en calci; per exemple, 100 g d’ametlles aporten 235 mil·ligrams de calci, que és quasi el doble de calci que en 100 centímetres cúbics de llet (equivalent a mig got). I a més l’ametlla conté també un altre mineral valuós per als ossos, el magnesi, que facilita la fixació del calci a l’esquelet i també evita les rampes a les cames. Finalment, són riques en vitamina E, que és un antioxidant molt potent que ens protegeix dels radicals lliures i, per tant, amb efecte antienvelliment i també reductor del colesterol.

INGREDIENTS

  • Mantega per recobrir el motlle
  • 150 g d'ametlles senceres amb pell
  • 25 g de farina de blat sarracè ( també es pot incorporar en forma de gra i triturar juntament amb les ametlles)
  • Unes tires de pell de taronja ( només la part taronja)
  • 190 g de pastanagues a trossos
  • 2 ous
  • 50 g de mel
  • 100 g de sucre morè
  • una punta de sal
  • 50 g de farina de blat de moro precuinada 
  • 1 sobre de llevat químic en pols

PREPARACIÓ

  1.  Preescalfem el forn a 180ºC i preparem un motlle de silicona de 22 cm , el cobrim de mantega per que no s'enganxi.
  2. Posem les ametlles al vas amb la pell de taronja i les triturem 20 seg / vel 10. Retirem a un bol i reservem.
  3. Posem al vas la pastanaga i trossegem  8 seg / vel 6 x 2 vegades o una mica més si volem que no es trobin els trossets. Retirem al bol amb les ametlles.
  4. Posem al vas els ous, la mel, el sucre i la sal. Barregem 5 seg / vel 6
  5. Afegim al vas la farina de blat de moro, la farina de blat sarracè, i la resta d'ingredients reservats al bol. Mesclem 15 seg / vel 4 i acabem de mesclar amb l'espàtula quan posem la massa dins del motlle preparat.
  6. Fornegem durant 35 - 40 minuts a 180 ºC, vigilant la cocció sense obrir el forn. Retirem del forn i deixem temperar 10 min dins del motlle, desmotllem i deixem refredar.
  7. El podem servir acompanyat de nata o formatge mascarpone muntat etc o sol amb una tassa de cafè o llet.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Espinacs amb patates a la catalana

Cols de Brussel·les al forn

Llenties estofades amb arròs