Lasanya de patata

El midó és la reserva de glucosa d’alguns cereals, llegums, tubercles i algunes hortalisses i fruites. El midó es presenta en forma de petits cabdells. Es tracta de cabdells de glucosa formats per diversos “collarets” enroscats. Els collarets són de perles i cada perla és una molècula de glucosa. Gràcies a aquesta estructura compacta, aquests aliments poden emmagatzemar grans quantitats de glucosa.
Quan mengem midó, durant la digestió es trenquen els collarets i van deixant lliures totes les perles (glucosa). Un cop lliures, les absorbim amb gran facilitat i les utilitzem per generar energia o per crear els nostres propis cabdells de glucosa (glicogen). Però hi ha algunes situacions en què no passa cap d’aquestes circumstàncies, situacions en què no som capaços de trencar el cabdell de glucosa. En aquest cas, diem que el midó es resisteix al procés digestiu i apareix el que anomenem midó resistent. Aquest paquet de midó compacte serà una vianda per als nostres guardians, els nostres “bacteris bons”. Serà un prebiòtic, un gran prebiòtic!
Aquest “súper midó” apareix quan cuinem la patata i posteriorment la deixem refredar; el millor és deixar-la a la nevera (4-5 ºC). Durant aquest procés, els collarets que formen el midó canvien la seva estructura donant lloc al que coneixem com a midó retrogradat. La nova estructura generada ja no la podem digerir, per la qual cosa queda pràcticament intacta fins que es troba amb els nostres bacteris, que sí que tenen “les eines” necessàries per desfer aquest midó i, amb això, alimentar-se. Un cop refredada la patata, la podem tornar a escalfar, això sí, a temperatures no superiors a 130 ºC per mantenir la nova estructura creada i evitar que es torni, de nou, digerible i absorbible.
p

INGREDIENTS

  • Patata bullida, refredada i tallada a làmines
  • Carbassó i ceba a làmines cuites al forn
  • Salsa bolonyesa vegetal preparada a casa
  • formatge per untar 

PREPARACIÓ

  1. Fem capes de patata i bolonyesa vegetal, intercalant làmines de verdures al gust
  2. Posem unes cullerades de formatge i formatge per untar per sobre
  3. Escalfem al forn a baixa temperatura o simplement gratinem la superfície.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Espinacs amb patates a la catalana

Cols de Brussel·les al forn

Llenties estofades amb arròs