Saltejat de faves tendres

Un plat de faves ens aporta vitamines del grup B (sobretot tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3) i àcid fòlic (B9)), que són essencials per al bon funcionament del metabolisme, l’assimilació de nutrients, el funcionament dels teixits més actius (sistema cardiovascular i nerviós). Contenen ferro, magnesi i zinc. Podrien ser anticancerígenesS’estudia que els compostos fenòlics –que trobem en grans quantitats en les faves– poden actuar com a inductors de la mort cel·lular de les cèl·lules cancerígenes. Les faves però també contenen unes substàncies que les protegeixen contra altres plantes i fongs (les lectines) que si s’ingereixen en concentracions elevadíssimes poden resultar tòxiques. Però no us espanteu: aquestes substàncies es poden desnaturalitzar amb la cocció normal. Són antioxidants: les faves són riques en compostos fenòlics que protegeixen les cèl•lules de l’atac dels radicals lliures. Redueixen el colesterol: un estudi fet amb persones joves a les quals es va administrar durant trenta dies farina de faves va donar com a resultat una reducció dels nivells de colesterol en sang (triglicèrids, LDL, VLDL), així com dels nivells de glucosa, insulina, alhora que van augmentar els de colesterol bo (HDL). Alguns estudis mostren l’efecte hipotensor de substàncies presents en les faves. Per evitar les flatulències cal coure-les sempre amb herbes i llavors carminatives com ara el fonoll, el comí, l’anís, la menta, el llorer, etc., així com afegir-hi algues (wakame, kombu, cochayuyo: vegeu l’apartat de receptes bàsiques), que també ajudaran a fer-les més digestives. 





INGREDIENTS

  • Un bon grapat de llavors de faves tendres 
  • 2 branques de menta
  • Una ceba tallada a daus petits
  • 3 tomàquets secs ( conservats en oli d'oliva) tallats petits
  • sal

PREPARACIÓ

  1. Fem bullir aigua amb una branca de menta i hi afegim les faves que coem fins que estiguin cuites, uns 10 minuts.
  2. De mentre tallem la ceba la fem al wok o a la paella amb una mica d'oli de conservar els tomàquets fins que estigui transparent, afegim el tomàquet tallat que farà l'efecte del bacó a la recepta de faves a la catalana.
  3. Incorporem les faves escorregudes, una branca de menta nova i una mica de sal, deixem que prenguin color i servim.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Espinacs amb patates a la catalana

Cols de Brussel·les al forn

Llenties estofades amb arròs